tiistai 11. tammikuuta 2011

10-11.1 Tikal (Guatemala)

Tikal= ”Paikka missä henkien äänet kuuluvat” oli yksi mayamaailman tärkeimmistä kaupungeista, Se on ollut suuri asutuskeskus, arviot asukasmääristä vaihtelevat 20 000 – 100 000 välillä, itse kallistuisin tuonne suurempaan päähän, sen verran suurelta alue vaikutti. Alueelta on kaivettu esiin n. 2000 rakennusta, mutta arvioiden mukaan kaivamatta olisi vielä kaksinkertainen määrä. Tikal perustettiin noin 2 600 vuotta sitten, mutta sen varsinainen kukoistuskausi alkoi 300-luvulta ja kesti aina 800-luvulle saakka.


Temppeli numero 5 on rakennettu n. vuonna 700, se on 60 metriä korkea ja sen huipuilla on pieni yksihuoneinen temppeli, jonka seinät ovat 4,5 metriä paksut suuntaansa.

Näin temppeli 5:lle kiivettiin
Näkymät ylhäältä eivät ole yhtään hullummat, auttavat hahmottamaan alueen laajuutta

Tikal sijaitsee sademetsässä, mutta silti siellä ei ole yhtään kaivoa, vaan kaikki käyttövesi kerättiin erittäin ansioituneesti kehitetyn sadevedenkeruujärjestelmän avulla. Vesi kerättiin suuriin altaisiin, jotka oli rakennettu siten, että kivetyiltä kaduilta vesi valui suoraan altaisiin. Kasteluvettä tarvittiin paljon mm. maatalouden tarpeisiin. Tällaisen vesijärjestelmän ylläpito on vaatinut erittäin järjestäytynyttä yhteiskuntaa ja sitä Tikal olikin noin 800-luvulle saakka, jolloin Tikalissa alkoi tapahtumaan kansannousuja. Kansannousujen seurauksena hallitsijat ja papisto surmattiin ja moni asia loppui heidän mukanaan kuten ajanlaskun kehittäminen ja vesijärjestelmän ylläpito. Kapinalliset asuttivat tämän jälkeenkin Tikalia, mutta hoidon puutteessa mm. vesijärjestelmät tukkeutuivat ja rappeutuivat ja kaupunki muuttui pikkuhiljaa elinkelvottomaksi ja hautautui tuhanneksi vuodeksi viidakon alle, ennen kuin ensimmäisen löytöretkeilijät alkoivat tutkia ja kaivaa sitä esiin 1800 – 1900 luvun vaiheessa.

Temppeli numero 1 ollut yhdeksäntasoinen, se on mayojen pyhä luku ja symbolisoi yhdeksää alamaailman kerrosta

Keskusakropolis, jossa on useina eri aikakausina rakennettuja hallintorakennuksia

Tikal oli todella upea retkikohde, teimme sinne 6 – 7 tunnin päiväretken, mutta hyvin olisi mennyt toinenkin päivä. Raunioita on paljon ja ihmeteltävää riittää. Monen pyramidin päälle pääsee myös kiipeämään, ja mehän kiipesimme kaikille sallituille. Me selvisimme täällä hyvin kahden matkaoppaan tietojen varassa (meillä oli toisessa myös hyvä kartta alueesta), mutta tarjolla olisi ollut edullisia, hyvää englantiapuhuvia oppaitakin ja monet käyttivät niitä. Meistä on kuitenkin mukavampaa kiertää omaan tahtiin ja katsella kiinnostavia kohteita niin kauan kuin meistä itsestä tuntuu mukavalta.



Temppeleiden ja raunioiden lisäksi alueella on myös paljon eläimiä ja näimmekin siellä värikkäitä lintuja, perhosia, kalkkunoita (näitä on erityisen paljon isoina ryhminä ja ne ovat suojeltuja) sekä apinoita. Alueelta löytyy kuulemma myös runsaasti jaguaareja, erilaisia jyrsijöitä, liskoja ja käärmeitäkin. Nämä kaikki jälkimmäiset kuitenkin viihtyvät siellä vain silloin kuin ihmiset ovat sieltä jo pimeän tullen poistuneet hotelleihinsa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti